Aften

Aften, weet u het zeker?  Aften zijn witte zwellinkjes of zweertjes die omringd zijn door een rode zone en die optreden in de mond, vooral in de wangen, op de binnenkant van de lippen en op de tong. Aften komen vaak voor en komen ook vaak terug.

Puistjes

Puistjes, weet u het zeker?   Die vervelende puistjes worden veroorzaakt door een overproductie van talg en de woekering van de bacterie P.acnes. Daardoor steken puistjes de kop op. Vaak zijn ze lelijk en heel erg zichtbaar. Echt enorm vervelend!  

Koortslip

Een koortslip, weet u het zeker? De oorzaak van koortsblaasjes is het herpes-simplex virus. Over het algemeen verschijnen koortsblaasjes rond de mond en op de lippen. Het wondje zwelt, wordt rood, jeukt of brandt … Herpes labialis is echt niet leuk.

Lipkloven

Lipkloven, weet u het zeker? Gebarsten lippen zijn welbepaalde, herkenbare scheuren (de epidermis van de lip wordt broos omdat ze heel droog is). Scheurtjes in de lippen worden vooral veroorzaakt door koude en roken, maar ook door geneesmiddelen (zoals behandelingen met retinoïden). Au, dat doet pijn!

Gingivitis

Gingivitis, weet u het zeker ? Gingivitis is een goedaardige ontsteking van het tandvlees. Deze ontsteking is het gevolg van een verwonding of van een woekering door bepaalde bacteriën. Het opgezwollen tandvlees wordt felrood. Au, dat doet pijn!