Wond

Een wond, weet u het zeker? Een wond is een huidletsel. Kleine wondjes zijn vaak oppervlakkig en vereisen een specifieke verzorging om het infectierisico te verminderen. Het is belangrijk om daarbij drie fasen te onderscheiden: reinigen, beschermen, helen    

Snijwonden, schrammen, schaafwonden

Snijwonden, schrammen, schaafwonden, weet u het zeker? Ook al zijn kleine wonden oppervlakkig, ze vergen een bijzondere verzorging. Bij de verzorging moet u een aantal stappen zetten: de wond wassen met schoon water en desinfecteren met een antiseptisch middel. Vervolgens spoelt u na en droogt u de wond. Kies een pleister die de wond beschermt tegen vuil en bacteriën, zodat u elk risico op contaminatie uitsluit. En ten slotte, om te genezen zonder sporen na te laten, brengt u een helende pleister aan zodra de wond niet meer bloedt.  Au, dat doet pijn!        

Brandwonden en zonnesteek

Brandwonden en zonnesteek, weet u het zeker? Dit soort letsel is vaak te wijten aan een lange of minder lange contacttijd tussen de huid en een warmtebron. Er zijn brandwonden in verschillende graden van ernst: eerste graad (type zonnesteek met een hevig rode en pijnlijke lesie) en oppervlakkige tweede graad (met blaarvorming). Dat brandt!

Lumbago en gespannen spieren verzachten

Lumbago en gespannen spieren verzachten, weet het u zeker? Er zijn twee factoren die spierspanning veroorzaken. Accumulatie van toxines in de spierweefsels, maar ook een gebrek aan voedingsstoffen en energie in de spieren zorgen ervoor dat de spieren te hard samentrekken. Ze blijven dan samengetrokken, hard en pijnlijk. Let op: vaak wordt pijn veroorzaakt door een te grote inspanning of een slechte houding.