Wratten

Wratten, weet u het zeker?? Wratten komen in verschillende vormen voor, voornamelijk op voeten en handen. Gewone wratten (verruca vulgaris) zijn meestal ruw en hard, en zien eruit als een bloemkool. Voetwratten hebben vaak een harde en dikke rand en een zwarte punt in het centrum. Wratten zijn lelijk en keren terug. Ze kunnen hinderlijk en zelfs pijnlijk zijn.  

Blaren

Blaren, weet u het zeker? Een blaar is een zeer fijne blaas met een doorschijnende vloeistof die onder de huid vastzit. Blaren zitten meestal op de voeten of de handen en ontstaan door herhaalde wrijving (van schoenen, werktuigen enz.) met de huid. Ze veroorzaken hevige pijn. Blaren komen vaak voor en keren vaak terug.  

 Likdoorns (eksterogen)

 Likdoorns (eksterogen), weet u het zeker ? Likdoorns zijn te wijten aan een plaatselijke compressie van de huid in zones waar druk of wrijving optreedt (te nauwe schoenen, misvormde tenen enz.) We maken meestal een onderscheid tussen beginnende likdoorns (op het huidoppervlak) en gevestigde likdoorns (die zich in de diepte ontwikkelen en heviger pijn veroorzaken, omdat ze op de zenuwuiteinden drukken). Au, dat doet pijn!    

Kloven

Kloven, weet u het zeker ? De afweermechanismen van de huid veroorzaken ontsteking, droge huid en huidverdikking (hyperkeratose) die leiden tot een breuk in het huidoppervlak (het ontstaan van diepe of minder diepte kloven en scheuren). Wondjes op de handen of voeten zijn meestal het gevolg van blootstelling aan koude of warmte, agressieve schoonmaakproducten, wrijving of handenarbeid. Kloven zijn pijnlijk en genezen moeilijk.      

Nagels die door mycose en verwonding zijn beschadigd

Nagels die door mycose en verwonding zijn beschadigd, weet u het zeker? Een zeer vaak voorkomend probleem dat te wijten kan zijn aan fysieke beschadiging (impact) of een bacteriële woekering (transpiratie). De beschadigde nagels kunnen wit of geel verkleuren, bros zijn en uitsteeksels hebben. Echt enorm vervelend!  

Afgekloven nagels

Afgekloven nagels, weet u het zeker? Elke dag worden duizenden nagels beknabbeld, afgeknaagd en schaamteloos mishandeld. Nagelbijten is een dwanggewoonte die ontsiert en sociale gevolgen kan hebben. Afgekloven nagels zijn lelijk